پروتکل ONVIF و تمام اطلاعات لازم درباره آن + انواع پروفایل ها

ONVIF یک استاندارد جهانی

ONVIF نام سازمانی تجاری است که در سال 2008 توسط شرکت های عظیم بوش، سونی و Axis و 500 عضو دیگر که از ساز و کار API به منظور توسعه ادغام محصولات نظارت تصویری استفاده کردند تشکیل شد. نتیجه این هم فکری و شراکت، استفاده صدها شرکت سازنده از این محصول در بیش از 500 محصول نظارت تصویری خود بوده است که خیره کننده است.
همانطور که می دانید اگر نصب دوربین مداربسته را بدون امکانات ONVIF نصب کنید، نمی توانید دوربین جدید را که مارکی متفاوت با دوربین های دیگر دارد را در سیستم خود نصب کنید.

پروتکل ONVIF چیست؟

واژه مخفف شده عبارت انجمن ارتباط باز ویدیو (نظارت تصویری) تحت شبکه می باشد. این محصول در حقیقت یک انجمن صنعت باز است که به منظور توسعه استاندارد جهانی در رابط محصولات مبتی بر امنیت فیزیکی IP است و مثلا از آن برای ارتباط بین سیستم های مدیریت تصویر و دستگاه (مثلا دوربین و نرم افزار های تبدیل) استفاده می شود.

امروزه با استفاده از پروتکل ONVIF دیگر نیازی به توسعه درایور های جداگانه برای API هر پروتکل نخواهد بود و با توجه به یکپارچه سازی سیستم، ادغام VMS دوربین های سیستم امنیتی با یکدیگر به سادگی ممکن  خواهد بود.

پروتکل ONVIF

داستان Onvif و PSIA
جالب است بدانید که همزمان با شکل گیری پروتکل ONVIF ، پروتکل PSIA نیز به وجود آمد و هدف هر دو تامین  استانداردی داخلی برای سیستم های امنیتی را داشتند و در عین حالی که PSIA زود تر از ONVIF وارد بازار شده بود اما ONVIF توانست موفق تر ظاهر شود. ONVIF علاوه بر سیستم های IP توانست پشتیبانی محصولات ALEXA که اصلی ترین سازنده سیستم های تحت شبکه در جهان است را نیز تامین کند و این موضوع نقش تاثیر گذاری در شهرت و فراگیری آن داشت.

آنچه پروتکل ONVIF تحت پوشش قرار می دهد

آنچه معمولا پروتکل ONVIF تحت پوشش قرار می دهد، مفاهیمی از قبیل پیکربندی IP، مدیریت دستگاه، کشف دستگاه، تحلیل های تصویری، کنترل دوربین PTZ و … می باشد. خوب است بدانید که به موازات فعالیت پروفایل ها فعالیت دارد. در ادامه با انواع پروفایل ها و شیوه کاری آنها آشنا خواهیم شد.

به طور کلی در پروتکل های ارتباطی ONVIF، دوربین های بولت، HD، میکرو دام و PTZ به منظور ایجاد ارتباط با سیستم مراکز کنترل Avigilon کاملا بر مشخصات مبتنی بر پروفایل S فعالیت می کنند.

آنچه پروتکل Onvif را پشتیبانی می کند

به طور کلی می توان محصولاتی که تحت استاندارد  جای می گیرند را به دو گروه تقسیم کرد:

  1. دوربین های مداربسته تحت شبکه که قادر به پاسخ گویی به درخواست Onvif می باشد. این دستگاه ها شامل کد گذار، پنل های کنترل دسترسی و رکوردرها هستند.
  2. کلاینت ها که رکوردر یا نرم افزار مدیریت تصویر می باشند و Onvif را ایجاد می نمایند.

پروفایل های مختلف پروتکل ONVIF

پروفایل های پروتکل ONVIF

همانطور که دانستیم پروتکل ONVIF از پروفایل های مختلفی برخوردار است که تک تک آنها مسئولیت هایی مهم بر عهده دارند و نحوه ای از تعامل و سازگاری در میان دستگاه های مختلف را تعیین می کنند.

در صورتی که یک دستگاه استاندارد بخواهد از پروتکل ONVIF پشتیبانی کرده و عملکرد مناسب با سایر تجهیزات، لازم است حداقل یکی از پروفایل هایی که در ادامه بیان میشود را پشتیبانی کند. مثلا دوربین Hikvision قادر است از پروفایل های S و G پشتیبانی کند که در نتیجه استفاده از پروتکل ONVIF در آن بلا مانع است.

پروفایل  S
پروفایل S تمرکز خود را بر روی ویژگی های مشترک موجود در سیستم های مداربسته IP گذاشته است و این شامل فعالیت های نرم افزاری ای است که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:

  • کنترل PTZ
  • ایجاد جریان صدا و تصویر
  • قابل استفاده برای ورودی های عملکرد هشدار و همچنین خروجی های ایستگاه تقویت کننده
  • بهره گیری از متادیتا

پروفایل  C
پروفایل C وظیفه پشتیبانی از ادغام دوربین های مداربسته تحت شبکه و کنترل تردد را بر عهده دارد. بنابراین این پروتکل موجب هماهنگی و همکاری سیستم های ویدئویی شبکه و سیستم های مذکور خواهد شد. باقی ویژگی های این پروتکل:

  • مدیریت هشدارها و رویدادها
  • تنظیمات اطلاعات سایت
  • کنترل انواع دسترسی ها

پروفایل G
نقش پروفایل G در پروتکل ONVIF پشتیبانی از فعالیت های ضبط و جستجوی تصاویر ویدئویی، متادیتا و صدا در تجهیزات تحت شبکه می باشد. اجمالی از مسئولیت های پروفایل G:

شاید علاقه مند به خواندن مطالب زیر باشید!

خرید دوربین مداربسته ایرانی

  • بازپخش تصویر و صدا
  • کنترل فرآیند ضبط و تغییر در پارامتر های آن
  • بهینه سازی ارتباط میان تصاویر زنده و ضبط شده
  • جست و جوی تصاویر ضبط شده

پروفایل A
پروفایل A اختصاص ویژه دارد به محصولاتی که از سیستم های الکترونیکی کنترل دسترسی برخوردار هستند. در صورتی دستگاهی دارای مشخصات زیر باشد، می تواند از پروفایل A پشتیبانی کنند:

  • پیکربندی سطح دسترسی
  • بازیابی اطلاعات

پروفایل Q
پروفایل Q که تحت پروتکل ONVIF فعال است، اختصاص دارد به سیستم های ویدئویی IP ای همچون دوربین، مانیتور، سوئیچ و … . هدف این پروتکل تامین تسهیل در دسترسی و پیکربندنی کلی تجهیزات تحت بستر شبکه می باشد. باقی کاربرد های پروفایل Q:

  • فعال سازی و تنظیم پارامتر های لازم
  • تسهیل و تسریع در فرآیند ارتباطات میان دستگاه های مختلف
  • یکپارچه سازی داده ها و Privacy
  • جست و جوی آسان تجهیزات

چرا ONVIF اهمیت دارد؟

اهمیت پروتکل ONVIF

علت اهمین پروتکل ONVIF که استانداردی باز است، توانایی ادغام سازی نرم افزار نظارت مرکز کنترل های با دوربین های شخص ثالث یا نرم افزار های آنان است که این کار را بسیار آسان می کند. از جهتی می توان این جمله را در حق پروتکل این گفت که یک پروتکل برای تقریبا همه چیز است.

یکپارچه سازی از مهم ترین دلایل اهیمت پروتکل ONVIF است
امروزه کار یکپارچه سازی بسیار ضروری به نظر می رسد و با توجه به تنوع بالای محصولات و افزایش چشمگیر تولید کننده ها، این کار مشکل تر از قبل شده است اما با این پروتکل به سادگی می توان این قابلیت را در سیستم به فعلیت رساند. تمامی مشکلات زمان بر بودن فعالیت ها با یکپارچه سازی حل می شود و این کار به طور کاملا واضحی صورت می گیرد یعنی مشخصا یکپارچه سازی، در ارسال کننده های تصاویر تحت شبکه با کلاینت های تصاویر تحت شبکه مثل NVR و VMS می باشد.

همچنین در این استاندارد به وضوح معین میشود که چگونه تعیین هویت در کلاینت ها رخ میدهد و چگونه آنها می توانند IP خود را تغییر داده و ضبط تصاویر را مشاهده نماید، دوربین ها را تحت کنترل قرار داده و به چرخش درآورند و زوم کنند و … . استاندارد مذکور تمامی این موارد را به اپراتور انتقال می دهد.

مبنای کاری پروتکل ONVIF

مبنای کاری پروتکل ONVIF

مبنای پروتکل ONVIF ارائه انواع خدمات وب برای رابط کاربری بوده و تضمین کننده قابلیت همکاری می باشد. در گام بعدی، استیبل شدن با استاندارد هایی همچون RTP / RTSP به منظور جریان و تشخیض صوت و حرکت اهمیت جدی ای دارد و در این بین استاندارد کدک H.264 نیز حائز اهیمت می باشد.

Onvif یا PAL/NTSC

در یک مقایسه ساده میان Onvif و PAL/NTSC (جریان تصویر یکسان و مشخص) متوجه می شویم که پروتکل Onvif می تواند امکانات بیشتری را به همراه عمق و پیچیدگی بیشتری عرضه کند. همچنین رزولوشن و فریم در این پروتکل در ساختار قدرتمند تری صورت می گیرد.

مزیت اصلی Onvif چیست

اصلی ترین مزیت پروتکل Onvif را می توان ایجاد آزادی عمل در انتخاب سخت افزار از هر سازنده ای که مطابق این استاندارد باشد دانست. لذا با استفاده از این استاندارد، کاربر به هیچ عنوان وابسته به یک تکنولوژی خاص نخواهد ماند و انعطاف بیشتری در استفاده از انواع امکانات سیستم های تحت شبکه خواهد داشت.

مزایا و معایب پروتکل ONVIF

معایب پروتکل چیست؟

از آنجایی که هیچ چیز در این دنیا بدون نقص نیست، پروتکل ONVIF نیز دارای معایبی می باشد. لذا لازم است به دو آیتم مهم در انتخاب دستگاه هایی که قرار است با ONVIF کار کنند، متذکر شویم:
الف) نحوه بهره وری اجرای پروتکل Onvif
ب) رعایت قوانین لازم در فرآیند طراحی نرم افزار به جهت ایجاد ارتباط مناسب در میان دستگاه ها

توجه داشته باشید که وقتی در حال استفاده از نرم افزار هستید احتمال دارد بعضی امکانات و ارتقا سازی های دوربین، تحت شبکه موجود نباشد. بنابراین شاید برای بهره وری کامل از ویژگی های پروتکل ONVIF احتیاج به استفاده از نرم افزار اختصاصی خود سازنده داشته باشید و یا از نرم افزاری استفاده کنید که قابلیت پشتیبانی از این ارتقا سازی را داشته باشد.

Rate this post

خرید دوربین مداربسته ایرانی

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.