از چیستی روتر تا انواع مدل ها و کارکرد های آن

در عصر حاضر ضرورت اتصال به شبکه و یا چندین شبکه، ایجاب کرده است که استفاده از روترها گسترش عظیمی پیدا کند. وظیفه ای که بر عهده روتر هاست، از اسم آنان هم مشخص است، یعنی ارسال داده از یک شبکه به شبکه ای دیگر. بنابراین به سادگی می توان برای ارسال یک داده از شعبه مرکزی یک شرکت در تهران به شعبه ای دیگر در کرمان، از خط  leased اختصاصی که به هر یک از روتر های موجود در دفاتر اتصال دارد استفاده کرد و به تبادل داده ها پرداخت.
اما نکته جالب توجه اینجاست که در این روش از هر ترافیک مزاحمی دوری می شود و به این شکل در پهنای باند و هزینه های مرتبط هم صرفه جویی قابل توجهی صورت می گیرد.

روتر چیست

Ruter یکی از سخت افزار های کامپیوتر است که به کمک آن می توان بسته های داده ای مورد نظر را به مقصد مناسبشان رساند. بدون روتر به هیچ وجه برای کامپیوتر امکان اتصال به اینترنت وجود ندارد.
روتر با دادن یک آدرس IP منحصر به فرد به هر دستگاهی که تحت شبکه است، لیستی از آی پیِ تمام دستگاه ها تهیه می کند تا برای ارسال و دریافت داده ها، از این طریق متوجه مقصد و مبدا خود بشود. بدین شکل است که هیچگونه احتمال خطا یا گم شدن پیام در کار این فناوری نخواهد بود.
سرعت ارسال داده ها با کمک روتر فوق العاده سریع بوده و هیچ تاخیری احساس نخواهد شد!

در حال حاضر تمامی مودم ها از یک روتر توکار برخوردارند که همین موضوع باعث شباهت هایی بین مودم و روتر شده است که در ادامه به تفاوت روتر و مودم هم خواهیم پرداخت.

برای ایجاد ارتباط بین دستگاه های یک شبکه به یک روتر نیاز است تا اجازه ارتباط دستگاه ها و مودم را صادر کند و همچنین برای اتصال به اینترنت از طریق ISP که سرویس دهنده اینترنت است، به یک مودم احتیاج است.

روتر چگونه کار می کند؟

مدل عملکرد Ruter مبتنی بر مدل OSI در لایه سوم Network می باشد. تمامی روترها درون خود جدول مسیریابی و یا Routing Table را دارند و طبق همین لیست، به رد و بدل داده ها می پردازند. بنابراین شیوه عملکرد روتر طبق این جدول مسیریابی است که از مسیرهای موجود به قصود رسیدن به شبکه استفاده می کند. این نحوه عملکرد در تمامی روترهاست و هیچ فرقی در روتر بی سیم یا کابلی وجود ندارد.

آشنایی با انواع روترها

به طور کلی روترها به دو قسمت اصلی تقسیم می شوند؛ سخت افزاری و نرم افزاری.
1) روترهای سخت افزاری
این روترها وظیفه اجرایی کردن نرم افزار های تولید شده را بر عهده دارند. معمولا اغلب شرکت ها استفاده از روترهای سخت افزاری را ترجیح می دهند زیرا نسبت به روتر های نرم افزاری سرعت و اعتماد پذیری بالاتری دارند.
2) روتر های نرم افزاری
نحوه عملکرد روترهای نرم افزاری همچون روترهای سخت افزاری است و مسئولیت اساسی آنها هم ارسال داده ها از شبکه ای به شبکه ای دیگر است. همه سیستم عامل های شبکه ای، از ویژگی روتینگ برخوردار هستند. این روترهای نرم افزاری می توانند سرویس دهنده NT یا نت ور و یا لینوکس باشند. اما خوب است بدانید که اغلب اوقات از روترها بعنوان فایروال یا gateway اینترنت استفاده می کنند.
معمولا امکان جایگزینی یک روتر سخت افزاری برای روتر نرم افزاری وجود ندارد زیرا هر کدام از این روترها مسئولیت های متفاوتی دارند. همچنین درست است که با برخی نرم افزارها می توان عملکرد روتر فیزیکی را شبیه سازی نمود اما آنچه مسلم است، تغییر کاربری روتر سخت افزاری و نرم افزاری است.

آشنایی با نحوه عملکرد این دو روتر:
روتر های سخت افزاری به نوعی طراحی شده اند که به لینک خاصی از WAN  از نوع ATM یا ISDN متصل می شوند. اما روتر های نرم افزاری مثل سرویس دهنده ویندوز، چند کارت شبکه دارد و هر کدام از آنها به شبکه LAN متصل می شوند و اتصالات مربوط به شبکه های WAN به طور کلی بر عهده روتر های سخت افزاری است.

✔ ویژگی های روتر

  • روترها بدون برنامه ریزی، امکان توزیع داده را نخواهند داشت.
  • اغلب روتر های مهم از یک سیستم عامل اختصاصی برخوردار هستند.
  • روترها برای مبادلات اطلاعات ضروری (مقصود داده ها نیستند) از پروتکل های مخصوصی استفاده می کنند.
  • روترها در حقیقت دستگاه های لایه سوم از مدل OSI هستند.
  • یک RUTER در اینترنت چگونه عمل می کند؟ مسیری توسط Ruter برای مبادله اطلاعات بین سرویس های گیرنده و دهنده شکل می گیرد و در تمام این مدت، تراکنش متغیر است و این تغییر بر اساس ترافیک و در دسترس بودن مسیر رخ می دهد.
برند Cisco از مشهور ترین برند های تولید کننده روتر است که در حال حاضر شرکت هایی در ایران هستند که این روتر های سیسکو را به مشتریان علاقه مند تحویل می دهند.

تفاوت روتر و مودم چیست

تفاوت مودم و روتر

✅ مودم چیست و چه وظیفه ای دارد؟
Modem مخففی است از عبارت Modulator/Demodulator. این دستگاه توسط کامپیوتر سیگنال های دیجیتالی را دریافت می کند و پس از تبدیل آنها به سیگنال های آنالوگ، روی خط تلفن ارسال می نماید. در مرکز ارائه سرویس اینترنت دقیقا بر عکس این فرآیند صورت می گیرد.
مسئولیتی که مودم ها در شبکه بر عهده دارند، انتقال داده های مورد نظر به سوی ISP یا همان سرویس دهنده اینترنت است. همچنین دریافت داده ها از ISP نیز از وظایف آنهاست.
✅ روتر و وظیفه آن:
روتر همانطور که گفتیم، وظیفه انتقال داده ها بین شبکه ها را بر عهده دارد که با Route و مسیریابی بخصوصی که دارد، این کار را دقیق و فوق العاده سریع انجام می دهد. مثلا اگر شما و همکارتان در شرکت از شبکه LAN استفاده می کنید و هر دو شبکه رنج IP و یا Broadcast Domain آنها با هم متفاوت است، شما برای انتقال داده ها و اشتراک گذاری آنها با یکدیگر به یک روتر برای مسیریابی بین شبکه ها نیازمند هستید. در غیر این صورت هیچگونه ارتباطی بین شما و همکارتان محقق نمی شود.

شاید علاقه مند به خواندن مطالب زیر باشید!

خرید دوربین مداربسته ایرانی

با روترها می توانید دو دفتر کار را به هم متصل کنید

به طور کلی روترها توانایی پشتیبانی از پروتکل های متعددی از wan را همچون Frame Relay , ATM , HDLC دارند و هنگامی که از این روترها در چند دفتر استفاده می کنید، باید همه آنها را از یک پروتکل wan مثل ISDN تغذیه کنید. یک کابل ISP وجود دارد که به کمک آن می توان روتر را به اینترفیس WAN متصل نمود. بدین شکل سیگنال ها به طور مستقیم به شبکه isp منتقل می شوند و سر دیگر این کابل نیز به قسمت اینترفیس wan روتر متصل می شود.

شبکه LAN

روترها در شبکه LAN

از روترها در شبکه LAN هم می توان استفاده کرد. در این مدل تمامی دستگاه های تحت شبکه برخوردی همچون gateway با روتر می کنند لذا هر ماشینی که در شبکه LAN به دنبال ارسال بسته اطلاعاتی اینترنتی یا شبکه ای خارج از LAN باشند، این بسته را به gateway ارسال می کنند و روتر هم به مسیر مقصد کاملا آشناست زیرا به هنگام تنظیم پروتکل TCP/IP، تمامی ماشین های تحت شبکه LAN شناسایی شده و یک IP اختصاصی به آنها تعلق گرفته است. در تصویر زیر می توانید شیوه استفاده از روتر به مقصود دسترسی کاربران به اینترنت تحت شبکه LAN را می توانید  مشاهده کنید:

روتر در شبکه LAN

چگونه از روتر استفاده کنیم؟!

دانستیم که Ruter، ارتباط بین 2 شبکه را برقرار می سازد. مثلا اینترنت و شبکه LAN، دو شبکه مستقلی هستند که برای ارتباط با اینترنت، داشتن یک روتر ضروری است. اما تجهیزات لازم یک مودم و یک روتر است که شما باید کابلی از مودم را به روتر متصل کرده و سپس کابل شبکه کامپیوتر نیز به شکل مستقیم به روتر وصل می شود، البته می توان به جای این کار، کابلی از روتر را به سوییچ شبکه نتصل کرد که به این شکل سیستم های بیشتری می توانند از اینترنت بهره مند شوند.

انواع routing و مسیریابی روتر

انواع مسیریابی روتر

استاتیک روتینگ (Static Route)

مدیر شبکه در این روش از مسیریابی باید به طور دستی مسیریابی را برای Ruter انجام دهد. بنابراین پیکربندی روترها دستی انجام می شود و مسیرها نیز بصورت دستی برای ارسال داده ها تعریف می شود.
در نتیجه واضح است که از این روش برای شبکه ها و روترهایی که پیچیدگی کمی دارند، باید استفاده کرد زیرا با توجه به دستی بودن تنظیمات، اگر تغییری در روتری که  دارد، ایجاد کنید، لازم است تنظیمات همه روترها را بر این اساس از اول انجام داده و مسیریابی آنها را بروزرسانی کنید.
در این روش روترها فقط وظیفه دارند بسته داده ها را از مسیری به مسیری دیگر انتقال دهند و کسب اطلاعات راجع به شبکه های متصل به اینترفیس روتر باید دستی انجام شود که آنها را با نام connected route می شناسیم.

Dynamic Route یا داینامیک روتینگ

Ruter در مسیریابی داینامیک، مبتنی بر پروتکل های مسیریابی ای که از مدیر شبکه دریافت کرده است عمل می کند و بهترین مسیر را برای رد و بدل کردن داده ها انتخاب می کند. در این روش Ruter با کمک پروتکل های روتینگ یکدیگر را شناسایی کرده و به ایجاد و تنظیم بهترین مسیر های شبکه می پردازند.
نمونه هایی از این پروتکل های مسیریابی عبارتند از: OSPF – EIGRP-RIP-IS IS.


امیدواریم مطالب ارائه شده برای شما مفید بوده باشد.
سوالات و نظرات خود را با ما در آریاهوشمند در میان بگذارید … .


 

Rate this post

خرید دوربین مداربسته ایرانی

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.