5 دانستی ضروری درباره ماهیت شبکه و نحوه پیکربندی آن

سطح دانش افرادی که به حوزۀ مدیریت شبکه های کامپیوتری علاقه مند هستند باید درباره شبکه به میزان مناسبی رشد کند و از مفاهیم ابتدایی آن می توان به ماهیت شبکه و نحوه پیکربندی دستگاه های شبکه ای اشاره کرد. در ادامه این مطلب قصد داریم اطلاعات مهمی در این خصوص را با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم … .

ماهیت شبکه چیست؟

شبکه از جهت لغوی به معنای گروهی از افراد یا اشیاء می باشد که تبادل اطلاعات بین آنان وجود دارد.
اما ماهیت شبکه در حوزه فناوری اطلاعات، مجموعه ای از سیستم های کامپیوتری، سخت افزاری و نرم افزاری می باشد که به شبکه و تجهیزات ارتباطی مثل کابل شبکه یا تجهیزات بی سیم مربوط می شود.
اساسا شبکه دارای 2 بخش سخت افزار (Passive) و نرم افزار (Active) می باشد.

بررسی ماهیت شبکه های مختلف و ویژگی آنها

شبکه اینترنت چیست؟
شبکه اینترنت یکی از شبکه های گسترده ی جهانی و بسیار وسیع می باشد که با پروتکل هایی همچون HTTPS ، FTB و HTTP فعالیت دارد.

شبکه intranet چیست؟
اما شبکه intranet، یک شبکه محدود است و البته خصوصی که اغلب برای استفاده شرکت های بزرگ و سازمان ها راه اندازی و طراحی می شود. در این شبکه از پروتکل های شبیه به شبکه اینترنت استفاده می شود ولی تفاوت این شبکه در آنجاست که نمی توان به داده های خارج از شبکه دسترسی پیدا کرد و در نتیجه هر کسی که خارج از سازمان باشد، قابلیت دسترسی به اطلاعات این شبکه را هم نخواهد داشت. مثلا شبکه اتوماسیونی که بین چند شعبه یک بانک قرار دارد اینگونه می باشد و دسترسی به اطلاعات آنها فقط برای کارکنان بانک ممکن است. بنابراین امنیت شبکه در این نوع شبکه ها بالا خواهد بود.

ماهیت شبکه Extranet

ماهیت شبکه extranet:
اگر به دنبال یک شبکه با امنیت بالا می گردید باید شبکه extranet را به شما معرفی کنیم. این شبکه در حقیقت تلفیقی از شبکه های اینترنت و اینترانت می باشد که افراد مخصوصی از خارج و داخل سازمان می توانند به آن دسترسی داشته باشند.
آنچه باعث تمایز اینترانت از اکسترانت می شود داخلی بودن شبکه اینترانت است. در شبکه اینترانت، سرورهای مجموعه درون سازمان هستند و کسانی که خارج از سازمان باشند امکان دسترسی را ندارند و این در حالی است که شبکه اکسترانت بر بستر فضای مجازی فعال است و فعالیت گسترده ای را در میان افراد خارج از سازمان دارد. شما با استفاده از این شبکه می توانید با شرکای تجاری یا مشتریان خود در ارتباط باشید و تجارت خود را رونق دهید.

1) تفاوت پروتكل های routing و routed

انتخاب مسیر مشخص برای انتقال داده در شبکه های داخلی بر عهده routing می باشد. به طور کلی به پروتکل هایی که وظیفه توزیع اطلاعات روتینگ در میان دیگر روترهای شبکه را دارند، routing گفته می شود. هر روتری باید درباره تمامی شبکه های متصل به خودش آگاه باشد. برخی از پروتکل های routing عبارتند از RIP، OSPF، BGP.
اما پروتکل routed مسئولیت ارائه اطلاعات لازم در سطح شبکه را دارد تا با کمک این اطلاعات، packet بتواند از میزبانی به میزبانی دیگر ارسال شود. اساسا فرمت یک packet توسط پروتکل routed تعریف می شود مثلا پروتکل IP یکی از مصادیق پروتکل های routed می باشد.

2) مدیریت روتر و mode های متفاوت آن

آشنایی مدیران شبکه با سطوح مختلف روتر و در حقیقت نحوه عملکرد command mode و چگونگی بهره گیری از پتانسیل های موجود بسیار مهم است و در پیکربندی اصولی روتر و راه اندازی روتر تاثیر مفیدی می گذارد. قسمت رابط کاربری IOS روتر های سیسکو دارای چندین mode متفاوت هستند و command mode ها به پیکربندی عناصر مختلف روی روتر کمک ویژه ای می کنند.

1) User Exec Mode
این حالت پس از log in شدن به یک روتر سیسکو به طور پیش فرض ثبت می شود. در این mode قابلیت های محدودی هست و نمی توان با این mode به تغییر پیکربندی اقدام کرد. با این mode فقط توانایی دستیابی و مشاهده برخی از اطلاعات وجود دارد.
در ضمن برای مستقر کردن Privileged EXEC Mode در روتر، باید از دستور enable استفاده کنید.

شاید علاقه مند به خواندن مطالب زیر باشید!

خرید دوربین مداربسته ایرانی

2) Privileged Exec Mode
هنگامی که روتر را در حالت Privileged Exec Mode قرار می دهید، دسترسی به اطلاعات به طور کامل برای شما ممکن می شود. به عنوان مثال با دستور show می توانید اطلاعات وسیعی در خصوص وضعیت پیکربندی روتر و اطلاعات مربوط به خود روتر را داشته باشید. در این mode نیز همچون User Exec Mode،  تغییر پیکربندی روتر امکان پذیر نیست.
برای مستقر کردن Global Configuration Mode در روتر، باید از دستور config terminal کمک بگیرید.

3) Global Configuration Mod
این mode برخلاف دیگر mode های گفته شده قابلیت تغییر پیکربندی روتر را دارد و برای برگشت روتر به حالت Privileged Exec Mod می توانید از دستور exit استفاده کنید.

3) آشنایی با دستور Show و شناخت بیشتر ماهیت شبکه

یکی از دستورات مهم IOS سیسکو، دستور show می باشد. در این قسمت می خواهیم به بررسی قابلیت های دستور show بپردازیم.

1) Show ip route
با این دستور می توان اطلاعات موجود در جدول روتینگ IP را به نمایش گذاشت. مسیر های روتر متفاوت است و می توان آنها را به شکل ایستا و یا پویا تعریف نمود. توجه داشته باشید که حتما باید برای روتر یک مسیر را مشخص کنید زیرا در غیر این صورت، ترافیک روتر به جایی منتقل نمی شود و این ترافیک به کلی نادیده گرفته می شود.

2) show running-configuration
این دستور نشان دهنده پیکربندی جاری روتر است و باید بعد از هر تغییری در پیکربندی روتر با دستور  copy run start آنرا ذخیره سازی کنید.

3) show ip interface brief
در این دستور، شرایط جاری اینترفیس های روتر به طور خلاصه نشان داده می شود. با استفاده از خروجی این دستور، امکان تشخیص فعال یا غیر فعال بودن اینترفیس ها، تعداد آنها، نوع و آدرسشان محقق می شود.

ip خصوصی و اتصال آن به اینترنت

4) عملكرد آدرس های IP خصوصی و NAT با يكديگر

IP های خصوصی مبتنی بر  RFC 1918 بوده و بر روی شبکه اینترنت قابل ROUTE نمی باشند. بنابراین IP اختصاصی فقط در شبکه های داخلی کارایی دارد و به طور کلی ترافیک های دریافتی از سوی این چنین شبکه هایی توسط روتر های اینترنت دور ریخته می شود.
در حال حاضر در اغلب شرکت و شبکه های موجود در منازل، IP های خصوصی مورد استفاده قرار می گیرد و احتمالا این سوال به ذهنتان می آید که شیوه مبادله ی اطلاعات از طریق کاربران این چنین شبکه هایی بر روی اینترنت چگونه است مخصوصا با توجه به روترها نمی توانند این آدرس ها را Route کنند.
در جواب باید بگوییم که فناوری NAT در این شبکه ها استفاده می شود که به کمک این تکنولوژی، آدرس های IP خصوصی در زمان ارسال و برگشت درخواست کاربر، به IP عمومی تبدیل و ترجمه می شود.

5) اشکال زدایی از مشکلات شبکه

یکی از وظایف مهمی که بر عهده مدیران شبکه است، اشکال زدایی شبکه می باشد. گاهی شبکه از روند طبیعی عملکرد خود خارج می شود و در این حین مهم ترین چیز در اشکال زدایی شبکه، شناخت درست ماهیت شبکه و تبعیت از روش های علمی است. بنابراین توصیه می شود برای اشکال زدایی از شبکه ابتداء از لایه اول و فیزیکی مدل OSI شروع کنید و در صورت جواب نگرفتن وارد لایه های دیگر شوید. در شبکه های کامپیوتری این روش بسیار مناسب و سریع جواب می دهد.


امیدواریم مطالب خوبی برای آشنایی با ماهیت شبکه را به شما ارائه کرده باشیم.
سوالات و نظرات خود را با ما در میان بگذارید … .


5/5 - (1 امتیاز)

خرید دوربین مداربسته ایرانی

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.