ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء ، لازمه تحقق انقلاب صنعتی چهارم

امروزه فناوری و تکنولوژی با سرعتی بالا رو به پیشرفت است و ترکیب این فناوری ها با یکدیگر، می تواند آینده تکنولوژی را فوق العاده درخشان سازد. 4 فناوری عظیمی که جهان را تحت تاثیر خود قرار داده است عبارتند از : بلاک چین، اینترنت اشیاء، هوش مصنوعی و کلان داده. ترکیب این فناوری ها با یکدیگر را Big Four می گویند. اما مهم این است که بدانیم هرچه قدر این فناوری ها قدرتمندتر میشوند، نگرانی ها درباره آنها هم افزایش می یابد، لذا در ادامه به یکی از موضوعاتی که باعث کاهش نگرانی ها و خطرات در مورد فناوری های می شود خواهیم پرداخت. یعنی ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء.

کاربرد بلاک چین، شبیه کارایی هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء بوده و همه به کاربرد های فراوان بلاک چین معتقدند که در صورت ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء، این کارایی بهبود فوق العاده ای می یابد. البته در حال حاضر رشد و استفاده از تکنولوژی بلاک چین کاهش یافته است و این کاهش فقط به بلاک چین مربوط نمی شود و اینترنت اشیاء هم به همین گونه است، زیرا برای عملی کردن اینرنت اشیاء، شبکه های بسیار پیچیده ای مورد نیاز است و در حقیقت تصور اولیه عملی شدن اینترنت اشیاء دشوار شده است. در کنار این موضوع، ضعف های امنیتی این سیستم و زمان بر بودن اجرای شبکه ها باعث کاهش سرعت رشد اینترنت اشیاء و فناوری های مشابه خصوصا بلاک چین شده است.

بنابراین ضعف و مشکلات بلاک چین و اینترنت اشیاء، شباهت های زیادی به یکدیگر دارد. لذا این احتمال وجود دارد که با ترکیب بلاک چین و اینترنت اشیاء، بتوان معضلات اصلی این فناوری ها را از بین برد و از آنها به عنوان مکمل یکدیگر استفاده کرد.

نتیجه ترکیب بلاک چین و اینترنت اشیاء

حاصل ترکیب بلاک چین و اینترنت اشیاء به طور خلاصه می شود : سیستم بدون نقص !!
در چنین سیستمی که اشیاء، هوشمند سازی شده اند و نیاز کمی به نظارت انسانی در آنها وجود دارد، یک دفتر کل وجود دارد که اساسا تغییر ناپذیر می باشد، زیرا تقریبا این سیستم هک ناپذیر بوده و از همین جهت ، از مهم ترین نظریه ها برای حل مشکلات امنیتی اشیاء هوشمند، ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء می باشد.
در حال حاضر متخصصین به دنبال کشف بهترین ترکیب برای فناوری های مختلف هستند تا بتوان حداکثر استفاده را از آنها برد و هنوز قدرتمند ترین آنها کشف نشده است.

اینترنت اشیاء، فناوری ای بسیار پیچیده و دشوار

هنگامی که توکن ها (ICO) در فضای بلاک چین ظهور کردند، مدعی حل همه مشکلات انسان بودند و همچون یک منجی وارد عرصه تکنولوژی شدند. همچنین این تب در فضای اینترنت اشیاء نیز چند سالی بود که رواج داشت و حتی خیلی از متخصصین، اینترنت اشیاء را یک ابزاری برای انقلاب عظیم در سبک زندگی انسانی تفسیر می کردند. اما با گذر زمان مشخص شد که محقق کردن این تئوری ها به هیچ وجه کار ساده ای نخواهد بود. کارشناسان و متخصصین در طول چند سال تلاش، تجربیات زیادی در حوزه IoT به دست آوردند و راز های مهمی را درباره امنیت شبکه و زمان اجرای فناوری متوجه شدند.

در حالی که اجرایی سازی شبکه های اینرنت اشیاء با نرخ شکست جدی ای مواجه شده بود، در یکی از تحقیقات میدانی، موفقیت شرکت های فعال در حوزه اینترنت اشیاء، 26 درصد تشخیص داده شد که به هیچ وجه میزان رضایت بخشی نبود، خصوصا با توجه به هزینه های صورت گرفته در این حوزه.

برخی از موانع رشد و پیشرفت این فناوری : زمان زیاد برای تکامل این تکنولوژی ، کیفیت داده ها و تخصص داخلی. البته این نوع مشکلات، تقریبا برای همه فناوری های جدید وجود دارد و به اینترنت اشیاء محدود نمی شود.

اینترنت اشیاء

اینترنت اشیاء ، از تئوری تا اجرایی سازی آن

هنگامی که ایده و تئوری های تکنولوژی اینترنت اشیاء به روی کاغذ مطرح شد، خیلی امیدوار کننده جلوه کرد. اما امروز مشخص می شود که فرآیند قانونی کردن آن و تامین امنیت قابل اطمینان برای این تکنولوژی پیچیده و زمان بر است.
مثلا یکی از ضعف های امنیتی این فناوری، توسط بات‌نت Mirai مشخص شد. در این حمله سایبری، از دوربین های مداربسته IP و DVR های آنها برای گسترش استفاده میشد. البته باید دانست که دستگاه هایی که هک شدند، تنظیمات آنها بر روی پیش‌فرض کارخانه‌ای قرار داشته است.
ضعف سیستم امنیتی اینترنت اشیاء، در این چند سال اخیر به قدری مورد توجه قرار داشته است که حتی عده ای، آنرا با بلاها و مشکلات آخرالزمانی مقایسه کرده اند!!
به همین مناسبت خوب است صحبت های عماد لبادی (مدیرعامل شرکت VeCap، که این شرکت در خصوص امنیت اینترنت اشیاء فعالیت دارد.) را درباره مسائل امنیتی اینترنت اشیاء را مطرح کنیم:

در اینترنت اشیاء حفاظت ناکافی در ابعاد بزرگ رویت میشود و دستگاه های تولید کننده بزرگ صنعتی هم از این خطر در امان نیستند و بسادگی می توان به آنها نفوذ کرد. ضعف های سیستم های اینترنت اشیاء در بخش های مختلفی وجود دارد : تایید هویت ساده و ضعیف ، رمزگذاری های ناقص ، امکان اتصال به دستگاه از خارج و ورود خودکار به سیستم. مسئله مهمی که در خور توجه است آن است که فقط کافی است یکی از دستگاه ها، ضعف امنیتی داشته باشد تا تمام سیستم خانه هوشمند شما هک شود و تمام یک شبکه آلوده گردد.

هکرها برای ورود به دستگاه های یک خانه هوشمند، کمتر از یک دقیقه زمان می خواهند. هر چیزی که به اینترنت وصل میشود، از تلفن همراه شما گرفته تا تلوزیون و کنسول بازی در معرض هک و نفوذ قرار دارد. اساسا تفکر کوتاه مدت باعث نابودی امنیت بلند مدت میشود، به این شکل که ابتداء دستگاهی هوشمند تولید میشود و از امنیت اولیه برخوردار است و تا پیش از بروزرسانی امینت آن، دستخوش هک و دستبرد میشود و خبر این مشکل هم بسرعت پخش میشود.

امنیت اینترنت اشیاء

چگونه مشکل امنیت اینترنت اشیاء را حل کنیم؟

یکی از راه حل های این مشکل، ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء است.
به جهت تامین امنیت همه جانبه در ارتباطات داخلی در سیستم خانه‌ی هوشمند، باید از تراکنش‌های قرارداد هوشمند استفاده نمود. تمامی فعالیت های ما به روی بلاک چین ذخیره سازی میشود و در نتیجه دیتابیس پایانی در برابر هک و نفوذ، کاملا ایمن خواهد بود.

هیاهوی فروکش کرده اینترنت اشیاء و کاربرد های بسیار آن

در حال حاضر از هیاهوی اینترنت اشیاء کاسته شده است، لکن ظرفیت ها و کارایی های فوق العاده آن همچنان باقی است و وجود دارد. مسئله ای که باعث فروکش کردن تب اینترنت اشیاء شده است، عدم آمادگی این تکنولوژی برای ورود به زندگی انسانهاست.
این فناوری برای عملیاتی سازی شدن، به شتاب دهی و تامین امنیت دیگر فناوری ها احتیاج دارد.
مدیرعامل و بنیان‌گذار Waves Platform و Vostok، ساشا ایوانف معتقد است که روند اینترنت اشیاء رو به رشد بوده و قطعا برای گسترش یافتن، به دیگر فناوری ها نیازمند است.

وی عقیده دارد، کاربرد های این فناوری روز به روز ملموس تر می شود و در صورت ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء و همچنین هوش مصنوعی، می توان راهکاری کاربردی را از این فناوری استخراج کرد.

اساسا عمده ترین دستاورد های اینترنت اشیاء در حوزه صنعتی خواهد بود. حسگرها، داده های بسیاری را در این سطح جمع کرده و در حوزه های باربری، حمل و نقل، ردگیری و دیگر فرآیند های صنعتی از آن استفاده می کنند.

اگر ما با فناوری های اینترنت اشیاء و بلاک چین به عنوان فناوری های مستقل برخورد کنیم، کارایی های آنها به خودشان محدود می شود، اما در صورت ترکیب بلاک چین و اینترنت اشیاء و همچنین هوش مصنوعی، می توان جهشی جدی در کارایی آنها ایجاد کرد.

هوش مصنوعی و بلاک چین در ترکیب با اینترنت اشیاء چه نقشی بازی می کنند؟!

ساشا ایوانف همچنین می گوید هوش مصنوعی قادر است با استفاده از الگوریتم هایی برای تحلیل داده های جمع آوری شده از اشیاء متصل به اینترنت بدست آورد و از آنها برای شناسایی الگوهای مشخص استفاده نماید.
در این میان نقش بلاک چین هم تامین امنیت و تایید داده هاست و وظیفه ذخیره سازی آنها را بر عهده دارد. از نظر من، این تکنولوژی ها به تنهایی نمی توانند کارایی بزرگی داشته باشند.

ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء

ویژگی های بلاک چین را بشناسید

همانطور که در ابتداء دانستیم، بلاک چین، یکی از چهار پایه ی اساسی انقلاب صنعتی چهارم است. اما نکته اساسی در مورد این 4 تکنولوژی آن است که آنها به تنهایی پاسخگوی نیاز های بشری نیستند و امکان اجرایی سازی بهینه آنها وجود ندارد و برای نتیجه گیری اصولی از آنها باید به سراغ ترکیب سازی آنها با دیگر تکنولوژی ها رفت.
اما لبادی به این مسئله هم می پردازد که :
🌟 تکنولوژی های بلاک‌چین و اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی از 10 سال قبل تا بحال پیشرفت های قابل توجهی داشته اند و موفقیت پایانی با اکوسیستم مبتنی بر بلاک چین شروع خواهد شد.
این موضوع اهمیت بسیار بالای فناوری بلاک چین را ثابت می کند.

انقلاب صنعتی 4

ترکیب فناوری ها، تنها راه ایجاد انقلاب صنعتی چهارم :

با فناوری بلاک چین، پایه های اینترنت بازسازی میشود. در حال حاضر به دلیل ضعف سیستم امنیتی موجود در فضای اینترنت، اتصال هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء به یکدیگر امکان به طور بهینه امکان پذیر نیست. اما در این میان بلاک چین، 3 راهکار عالی برای حل مشکلات امنیتی موجود ارائه کرده که به بررسی آنها می پردازیم … .

امکان تجارت مستقیم با این فناوری برای کاربران ایجاد شده است و مکانیزم پرداخت در آن هم به طور همزمان با شبکه‌ی ارتباطی به کاربران ارائه میشود. این شبکه هایی که مبتنی بر بلاک چین هستند را برای گزارش هایی قابل ایندکس می توان استفاده نمود و در نتیجه تمامی مردم جهان می توانند بدون هیچگونه ساسنسوری از آنها باخبر شوند، زیرا این گزارش ها خطی و دائمی هستند.

دیگر مزیتی که در بلاک چین وجود دارد، ابزار تایید هویت می باشد. این ویژگی باعث آن میشود که کاربران براحتی داده های خود را کنترل کنند و در حقیقت فعالیت هایی که به هدف کنترل داده صورت می گیرد با این فناوری بسیار اصولی خواهد بود.

به تعبیر برخی از کارشناسان : بلاک چین در حقیقت همان تکنولوژی ایست که نسل سوم امنیت را به سیستم‌ها معرفی می کند.

مزایای ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء 

گفته های تحلیلگر سرویس فارستر، “دن بیلر” درباره مزایای ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء :
کارایی اینترنت اشیاء در اصول توزیع شده است و از همین جهت بلاک چین یا همان دفتر کل توزیع‌ شده، کارایی موثری در کیفیت ارتباط مستقیم دستگاه‌ها با یکدیگر دارد. از مزیت های ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء آن است که یک دفتر کل برای دستگاه ها وجود دارد و می توان ردگیری دستگاه‌ها و نحوه‌ی ارتباط و نیز وضعیت کنونی آنها را بخوبی کنترل کرد.

تکنولوژی بلاک چین به عنوان پایه ای برای سیستم هایی که شامل تراکنش و ارتباط هستند تولید شده است. به همین دلیل است که این فناوری، قرارداد های هوشمند یا دیگر کاربردهای هوشمند را پشتیبانی می کند و به طور خلاصه باید گفت که برای اینترنت اشیاء، مکملی فوق العاده است و براحتی از فرآیند های خاص آن پشتیبانی میکند. بدین شکل بلاک چین علاوه بر اینکه باعث سهولت در پذیرش و اجرای اینترنت اشیاء می شود، قابلیت ها و کارایی های اقتصادی آنرا افزایش چشمگیری می دهد.

اینرا هم باید اضافه کنیم که ظرفیت های گفته شده درباره ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء به فرضیه ها محدود نمی شود و به صورت جزئی، نمونه هایی از آن اجرایی شده است.

مثلا شرکت IBM یکی از مجریان این طرح بوده است و هم اکنون از فناوری بلاک چین برای نوعی از اینترنت اشیاء کمک می گیرد و در پی توسعه و تعمیم آن است. هدف پایانی این غولِ تکنولوژی، ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی است.

 

🛑 ضرورت ارتقاء سطح فناوری های موجود 🛑

کاربران و مشتریان اصلی بلاک چین و اینترنت اشیاء، شرکت های بزرگ هستند. جالب است که شرکت ها هم، به مثل صنعت گران بزرگ، به این نتیجه رسیده اند که با یکی از فناوری های 4 گانه نمی توان انقلاب صنعتی چهارم را محقق نمود و برای تحقق آن به ترکیب سازی این فناوری ها احتیاج است.

هنگامی که اینترنت اشیاء دارای ضعف امنیتی است، پس بلاک چین برای ترکیب شدن با آن گزینه مناسبی است زیرا می تواند دفتر کلی امن و ضد نفوذی را برای این سیستم تامین کند و همچنین وقتی هوش مصنوعی دارای ضعف در ناحیه ضبط و نگهداری داده هاست، باز هم بلاک چین می تواند به عنوان دفتر کل توزیع ‌شده، کمک قابل توجهی به آن بکند.

عمیق تر نگاه کنیم : با ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی، نه تنها هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء نفع می برند، بلکه در حقیقت کل سیستم و مجموعه فناوری ریشه دارتر و قدرتمندتر می شود . به این شکل ما به ارتقاء سطح زندگی مدرن نزدیک تر می شویم. همواره استفاده از این فناوری ها در چنین سطحی، یکی از هدف های مهم فناوریِ دفتر کل توزیع‌ شده بوده است.

سخن پایانی :
بنابراین تحول و پیشرفت در حوزه بلاک چین ضرورت فراوانی دارد و در واقع یک ساختار شکنی در سیستم‌ های قدیمی که تنها با یک شبکه کار می کردند لازم است تا بتوان این فناوری را برای ادغام با 3 پایه تکنولوژی ( اینترنت اشیاء، کلان‌داده، هوش مصنوعی ) آماده ساخت.


امیدواریم این مقاله از جهت علمی برای شما مفید بوده باشد.
سوالات و نظرات خود را با متخصصین ما در آریاهوشمند در میان گذارید … .

خرید دوربین مداربسته ایرانی

5/5 - (1 امتیاز)

خرید دوربین مداربسته ایرانی

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.